Pengikut

Selasa, 22 November 2011

Boleh ke tak? Boleh ke tak?

Boleh ke tak?Boleh ke tak?Boleh ke tak?Boleh ke tak?Boleh ke tak?Boleh ke tak?Boleh ke tak?Boleh ke tak?Boleh ke tak?Boleh ke tak?Boleh ke tak?Boleh ke tak?
Aku berjaya dalam dunia takaful.

Aku nak jadi mcm cikgu anuar.. 140k gji dia 1 bulan. Kalah tiarap abes semua yg duk keja kat kementerian.. 
Gaji PM pun dgr baru2 ni kurang pasti 40k mcm tu. 
Pasti berjaya..

Apa masalahnya?
Coz leader aku mcm tak jalankan tugas dia ja..
Aku pulak kena dapatkan bantuan orang lain. Adoiii.. Tapi tak apa.. Azam msh tggi coz nak capaikan sesuatu yg aku impikan.. Harap semua berjalan dengan lancar..
Gugup masih ada.. nak jmpa client.
Client biasa2 ok laaa.. Mai yg terer dan byk songeh tu,,,hahaha
Kesabaran yg kuat diperlukan di sini. 

Isnin, 21 November 2011

3 hari tak dapat buka blog ni.

Salam kaki on9.
Dah 3 hari tak dapat buka blog aku ni coz masalah bengong. Hahahaa..
Aku ada tanya sahabat mcm mn nak bt or nak selesaikan 1 hal yg aku tak bekenan dlm blog ni.
Juz turut ja cakap dia. Mulanya ok, pastu terus tak blh buka. Tpi apa2 pn aku berTQ ngn dia coz tlg jg.

Selamatlah ada 2nd blog aku..http://fauzanmaatakaful.blogspot.com/ 
Dapat jg aku copy coding dia. Blog tu juz bisnes aku,, kat sini aku gila2. Kang serius la beb. Coz hal kerja kan. 

EEMM,,,
tgk jam jap.. dah pukul 2.09 am. Memang burung hantu btl. 
Tadi tu lah tido awl sgt.. lps isyak dah tidor. Bila terjaga kan susah nak tido balik. 
AKU PUNYA BLOG AKU PUNYA HAL
So apa lagi,, lantak aku la blog aku nak cakap apa pun.
Kadang2 terasa blog ni seperti rakan baik.mmg tu pun duk rasa sleama ni.
Sebab???
Blog ni mmg setia dengan kita, kita suka, kita duka, ase nak marah, nak bunuh org pun ada, semua bnda yg 
duk rs lah.. semua duk lepas kat dia. 
Tapi dia tetap setia ngn kita.
Cakap prof, "bila ase nak marah or apa2 pun yg mood tak baik juz luahkan dgn menulis".
salah 1 cara nak kurangkan rs tekanan tu.
Mmg betl lah sahabat.
Aku tak bohong lah bnda yg betul. Yang tak ada bloh buat la. hahahaa..
Tapi jgn hipokrit, kang meluat pulak,\.
Yang penting jujur.. 
tU tERbAIk..
2.17am nak tidor ke tak ni. haddoooiii.. 
hahaahaa.. apa lagi ya nak tulis.. tak tau dah.. blah la,, jom. nite semua. 

Khamis, 27 Oktober 2011

Aku tak pasti

PERASAAN!
Hati tak tenang tentang apakah itu kasih syg. Hati selalu memikirkan tentang dia,
tapi apakan daya jasad ini tak dapat berbuat apa2 kecuali mampu berdoa. 
Hati berkata lagi, adakah dia betul-betul sayang akan aku.
Ku harapkan sesuatu yang terbaik dlm hubungan. Aku mahukan kebahagiaan biarlah dalam kesederhanaan. Aku sayang kamu.
Ku memohon padaMu yg tuhanku. Kau pertemukan lah aku dengan insan yg benar-benar ikhlas.

Rabu, 26 Oktober 2011

Mimpi tentang kebahagiaan

Salam..

Hari ini, masa ini, ketika ini dan waktu in aku bangaun dari tidur. 
Aku terjaga dari kejutkan mimpi.
Apa yang membuat aku akan menulis adalah mimpi aku. Mimpi aku yang mendorong.
Kuat sangat, seperti ingin mengampaikan sesuatu mesej penting pada aku. Dan aku sambut ia dengan baik.
Aku menulis di blog ini sepuya ia menjadi bukti di kemudian hari. Aku boleh membacanya semula.

Kebahagiaan yang aku cari..
'Peristiwa' 
Dalam mimpi ini aku berjumpa dengan seseorang kekasih. Tapi samar-samar . Aku tak berapa jelas wajahnya.
Mesej memberitahu aku dari dunia reality bersama-sama meredah segala rintangan. Sehingga suatu ketika termasuk ke alam khayalan, di mana dari kehidupan reality masuk ke alam fantasi dan ke alam reality semula.
Semasa di alam  reality seperti ada sesuatu masalah yg mendorong ke alam fantasi. Aku naik motor menuju ke satu tempat yang ada arus air terjun. Tak jauh dengan tepi jalan. Ketika berhentikan motor terserempak dengan ayah aku di tepi jalan. Aku tinggalkan pada ayah aku. 

'aku tak tahu apa mesej yg nak disampaikan  dari ayah aku'

Aku berlari menuju ke arus air itu. Menanti di situ kekasih hatiku. Aku genggam tangan dia, aku bawa mengikut denai arus itu. Dalam masa itu aku terserempak dengan seekor kucing. Sama seperti kucing aku.
Mulanya sekor, then dua.. lepastu lagi banyak. 
Aku melangkah pergi bersama kekasihku.

Aku rasa sudah masuk ke alam fantasi.
Aku bersama kekasih berada dlm satu tempat yg amat pelik. Daun-daun besar semacam. Rupa di alam dinosor. '..apa mesej aku tak tau ini...'
Aku bgtau kekasih, kita harus melepasi dinosor ni, kerna destinasi kita di sebalik sana.
Jadi kami berlari bersama. Kekasih hati sudah tak larat. Aku tgk dia letih sgt.
Aku tak sanggup lihat dia mcm tu. Aku kekkong (loghat kedah dokong) dia. Aku lari.

Lari.. Lari..Lari...

Aku tak sedar apa dah berlaku.,dalam mimpi tak berapa jelas apa dah berlaku. 
Sedar-sedar, aku dah bersama keluarga aku. Terasa inilah nikmat dunia. Ada sebuah kuarga yg tersangat bahagia. Masa tu seperti tgh bergambar dengan juru gambar. Aku bersama keluarga..

Aku, isteri, ank sulong  (perempuan), ank ke dua (lelaki), dan ank ketiga (perempaun)

Aku bahagia sangat2, sehinggakan kesabaran aku selama ini dibalas. Aku terjaga, air mata tanda kesyukuran kuar. Aku teresak mendoakn agar aku mndpt sebuah kuarga yg mcm tu.
Amin,,

Wahai bakal permaisuriku, aku menunggu mu saat ini. Andai engkau takdir, 
aku terima ketentuan Ilahi.
Tunjukkan aku jalan yag benar Ya Allah.
Amin..



Ahad, 23 Oktober 2011

So malam ni..

Malam ni tak bt apa2.. tadi kawan ajak gi gim. 
Adoii.. 
Malas pulak, coz ptg tadi baru lepas.
Dah lar baru lepas makan byk.hahaha.. Bila tahun nak kurus ntah.
Hahaha.. 
Tapi mau hari2 bersenam beriadah la aku. TARGET 70kg. Azam ni.
Harap2 tercapai.

MAA Takaful Plan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
hari ini saya akan terang serba sedikit mengenai Takafulink. Kepada senior-senior MAA Takaful, jika ada salah silap saya dalam menerangkan semua ini harap dapat menegur dengan berilmiah okay?. saya orang baru belajar.

Baiklah! Apakah yang dikatakan MAA Takafulink itu? MAA Takafulink merupakan pelan takaful keluarga berkaitan perlaburan dalam mengatasi ketidakpastian risiko dan memaksimakan pulangan jumlah wang dalam masa yang sama kita mempunyai simpanan yang menguntungkan.

saya akan menghuraikan MAA Takafulink mengikut kefahaman saya.

apa itu MAA Takafulink : Prospek menyimpan sejumlah wang yang telah dipersetujui bersama kepada syarikat takaful iaitu MAA Takaful untuk dua (2) tujuan iaitu :

1) Perlindungan
2) Perlaburan

Hebatnya MAA Takafulink ini adalah disebabkan Plan ini adalah fleksibel dan komprehensif. Kita boleh memilih jumlah perlindungan asas (sum covered) yang diperlukan. MAA Takaful juga mempunyai Perlindungan Tambahan yang sempurna (compelete) berbanding syarikat insurans yang mungkin tidak mempunyai kelebihan ini. (pemegang polisi boleh rujuk polisi syarikat insurans/takaful anda kembali dan melihat apa yang yang anda dilindungi, kebanyakkan cuma melibatkan perlindungan asas iaitu meninggal+lumpuh+hilang upaya kekal)... Bagaimana jika anda mengalami sebarang kemalangan yang melibatkan patah/terseliuh yang dikatakan hilang upaya sementara?? Anda masih tidak mampu bekerja untuk suatu tempoh dan pada masa yang sama anda perlu membayar kereta+rumah+makanan+perubatan.Di MAA Takaful, kami mempunyai semua itu dan InsyaAllah, kami ada di waktu anda gembira atau duka. MAA Takafulink memberi perlindungan dari sekecil-kecil kemalangan hingga kemalangan yang besar.

Jika anda berpendapat bahawa menyimpan di Bank-bank biasa merupakan perkara bijak/utama, saya berpendapat berlawanan. Di bank-bank biasa, anda menyimpan menggunakan kaedah tradisional iaitu, simpan sikit, lama-lama jadi bukit bukan? IYA, itu memang betul tapi tanya kepada diri anda pekara ini :

1) Adakah anda begitu disiplin untuk tidak mengeluarkan simpanan anda itu?
2) Adakah anda boleh memberi jaminan bahawa anda akan terus sihat/tidak langsung sakit/tidak mempunyai risiko mati+lumpuh+hilang upaya kekal untuk menikmati hasil simpanan anda itu?
3) Bagaimana dengan simpanan yang anda kumpul sejak muda/mula jika ditakdirkan Allah, anda disahkan menghidapi penyakit kritikal? Anda semestinya terpaksa menggunakan simpanan anda untuk membiayai kos rawatan anda dan dengan itu impian anda untuk menikmati hasil simpanan anda akan berkecai.

TETAPI.....!!

dengan MAA Takafulink ini, anda sebenarnya menyediakan satu amaun yang diperlukan (contoh : Rm100k jika berlaku kematian+lumpuh+hilang upaya kekal), dan secara bulanan anda menyimpan sedikit demi sedikit...

JADI, KENAPA TIDAK BERIKAN KAMI PELUANG DAN RUANG UNTUK MEMBANTU ANDA 'MENYELAMATKAN' SIMPANAN JUGA IMPIAN ANDA ITU....

Dengan bulanan serendah RM50 sahaja, anda berpeluang menikmati apa yang orang lain mampu guna. Adalah diingatkan bahawa ini merupakan SIMPANAN+PERLINDUNGAN, maka dengan ini, anda menyimpan wang anda dan dalam masa yang sama, anda mempunyai perlindungan yang terbaik untuk anda dan keluarga anda.

janganlah berlengah lagi, risiko itu ibarat bayang-bayang kita, sentiasa berada dekat dengan kita, cuma masa sahaja yang menentukan. Hubungi saya untuk mendapatkan runding takaful~ 0172272767 atau email kepada fauzanclick@yahoo.com

Sabtu, 22 Oktober 2011

Hobi baru aku

Salam kunjunngan sahabat ke sini. Nak bagitau angin baru aku.
 Ni ha


MEMBINA BADAN.

Tapi tak nak lar jadi sampai mcm ni, buruk pulak aku nnt.hahaha..
Sebenarnya aku baru ja dlm hobi ni, pelan2 naik.haha

APA YANG MENDORONG AKU?
eemm.. 
Dulu aku agak gemok.. dah nak cecah 90kg.hahaha.. Itu lah bahaya orang bsukan yg lama benti. Badan terus naik dan naik.
Dulu masa zaman sekolah mmg aku kuat sukan.
Hoki, ping pong, takrow, sepak raga bulat, bola tampar, bola sepak, bola baling, tennis, fusal, semua aku sapu. Kalau kawan2 ajak gi bersukan.. peerrggghh.. cepat2 ja..
Lpas abes sekolah, dah kurang bersukan dah.Kerja ja banyak. Kerja pulak tk byk kuarkan peluh..
hahaahaha.. mau tak jadi belon..
So skg, alhamdulillah.. dah turun sikit.
Hasil diet dan pemakanan seimbang.... cewah..hahaha
Bila duk depan cermin dan tgk diri sendiri ase mcm blh jadi mcm ni.


hahaaha.. pic ni aku copy ja.. walaupun tak leh sampai mcm ni, nmpk iras2 pun ok dah.hahaha..
...aku.pumya.log.aku.punya.suka...

So lepas ni entri aku banyak huraikan tntg bina badan la.
Alllaarrr,, copy&paste ja. hahaa.. senangkan.
Juz ilmu tuk diri sendiri. Tak salah kan.
Kalau sahabat2 'man' nak tambah2 sikit2 ilmu pun boleh.
Jom pakat jalani kehidupan lebih sihat.

'MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN '

kuang33x.. hahaha.. 
Budget aku 6 bulan la. coz aku bukan kurus.
Alang-alang kalau pakai seluar jeans nmpk mcm ni pun dah ok,hahaha

berusaha aku berusaha

OK, aku cau dlu. 
Nanti entry aku tntg asas-asas bina badan.





  

Entri saj-saja

Tadi punya petang punya hari ini punya jam 3.30 petang ada wak 1 BOD,, 
Jap,, ni aku copypaste leader aku tulis, aku malas nak naip dah.haha

Pohon perhatian kpda Leader dan bakal leader Muhsinin Group dan Mohd Anuar Agency.
Jangan lupa esok Tarikh 22/10/11 di Hotel Sri Malaysia Alor Setar. Jam 3.00ptg
Sesi BOP & VVIP HAJJ oleh CMC Dr. Anuar .
Bawalah setiap org utk menyertai kita dn sokong aktiviti agency yg sanggup bersusah payah utk agent berjaya..
"Belajar menghargai utk dihargai"


Yg hadir dlm 30 org ja. tak lah ramai sgt bebanding kat SP yg ramai ramai ramai.. 

Terima Kasih kpda CMC DR. Anuar yg bersusah payah mengadakan BOP & TRAINING .. Tkasih jga pada LEADER2 & AGENT yg hadir brsma agent baru dn kerana menyokong program agency.. Nak berjaya xperlu di paksa.

So majlis berjalan dengan baik tadi. Banyak jg ilmu baru yang dapat,, toche2 cikgu Anuar,
JASAMU KU KENANG.
hhahaahahaha..
Aku harap 1 hari nnt dapat jadi mcm dia. Bayar duit kereta sahaja dah 10k. haha,, 
gaji dah 100k sebulan. Tolak cukai pe semua.
FFFUUHHHH... ttp kaya ma,
Harapan aku ini adalah hadiah tuk orang yg aku syg sgt2. 
Akan aku buktikan pada dia janji aku. Lantak orang nak cakap apa, tapi masa depan aku dan keluarga terletak kat tangan aku. ........ .....wlcm. haha..
tq2,, cau.

Jumaat, 21 Oktober 2011

Anugerah Kemenangan MAA Takaful Buat Kali Ke-3.

Percaya tak percaya semua sudah terbukti. 
UPPPPPSSS...waaccccaaaa..
Lupa nak bagitahu.. Ini kerja aku, Consultant Executive MAA Takaful. Aku betul-betul berbangga dengan compony aku ni. Tak sia-sia aku kerja sebagai perunding kewangan dekat sini. Alhamdulillah..syukur.

Anugerah 1 : ICMS menang untuk Portal Agensi untuk Sistem Terbaik di FIAA




Anugerah ni di peroleh pada Asian Insurance Congress 2011 yang telah berlangsung di Singapura pada 25 Ogos 2011 lepas. Anugerah diberikan dalam Kategori 'Financial Insight Innovation Awards' (FIIA). Yang lebih membanggakan kerana ini lah satu-satunya anugerah yang diperoleh oleh operator takaful dari Malaysia, malah syarikat insurans di Malaysia pun tidak pernah memenanginya. Di nilai dari lebih 75 syarikat insurans dan takaful di seluruh Asia Pasific


Yang ni adalah akhbar yang membuktikan MAA Takaful telah mendapat anugerah antarabangsa. 

Terbukti dan tententunya kemenangan ini adalah kemenangan yang hebat dan mampan MAA Takaful.




Anugerah 2 : The Most Outstanding Product MAA Takafulink @ KLIFF



Untuk kali ke-3 berturut-turut, MAA Takafulink melalui produk hebatnya - MAA Takafulink telah menang anugerah 'The Most Outstanding Product' di Kuala Lumpur Islamic Finance Forum yang telah berlangsung baru-baru ini di Kuala Lumpur.


Hadiah dan anugerah hebat ini telah di ambil sendiri oleh CEO MAA Takaful - Encik Salim Majid Zain dengan tepukan dan sorakan semangat dari semua CMC dan kakitangan MAA Takaful yang hadir sama pada malam tersebut.

Sesungguhnya anugerah ini lagi skali membuktikan bahawa produk MAA Takaful adalah syarikat yang menawarkan produk yg lengkap dan terbaik kepada pelanggan di luar sana melalui produk MAA Takafulink.




Khamis, 20 Oktober 2011

Logo team futsal aku

hahaa.. 
amacam penat aku buat ni, KBB Futsal Club. 
Yg pjg dia kampung bok-bok futsal club.. dalam tempoh percubaan lagi ni..
Nanti aku create yg baru..
Harapan aku moga team aku berjaya.
Skg tgh nak minta peruntukan dari kerajaan negeri ftuk belia kampung aku. Moga
lulus dgn baik. Insyallah

Aku Lelaki Kurang Upaya

Terkejutkan tgk tajuk entri aku.
Memang aku kurang upaya. Tak upaya nak handle diri apatah tentang cinta.
Cinta lagi,,hahaha.. Aku punya blog aku hal la..
Sekurang-kurangnya aku hilang sakit hati ni bila aku tulis.
tq.

Rabu, 19 Oktober 2011

Cabutan Bertauh LCS

Sahabat blogger,, read this..

"LCS nak wat cabutan bertuah untuk akhir tahun 2011. Buat semua kastemer, pengunjung dan bukan pengunjung dialu2kan mengikuti cabutan bertuah Little Coour Shop. 10 orang yang bertuah akan dapat hadiah dari LCS. Hadiah takda la gempak… biasa2 jer… :D"

Kita tgk sape yg bertuah tu.

Isnin, 17 Oktober 2011

Jodoh bukan paksaan

Sahabat.. jodoh bukan paksaan.
Tapi aku, haaahhhh... selalu memikirkan. Walhal tak penting lagi. Terasa sgt nak ada yg betul2 dapat 
disayangi mencintai..
Buruk sgt ka muka aku sampai susah nak cari pasangan hidup.. 
Orang yg aku syg dah tak syg aku. Tak kan nak paksa bila status darjah dipandang. 
Dulu masa bercinta tak kisah, janji setia sayang la pe semua. Tapi bila dah follow elok2, si gurl yg berubah. Jmpa lelaki kaya abes la. 
Kepada lelaki kat luar sana, korang jgn bercinta terlalu lama, yang hati kering tak apa.
Yang hati basah ni teruk la. Imam bukannya kuat sgt. Tapi muhasabah tu perlu tuk kita teruskan hidup.
Aku,, hahaha... Tak kawen dah ape. Sakit hati nak buat mcm mn. Dah ketentuan. Terima sahaja. caaaww..

Jumaat, 14 Oktober 2011

Futsal kampungku

Kata hatiku pagi ni,, skg dah btl lewat pagi.
Komputeraku jam dah pukul 4.38 pagi.. Mata masih tak kisah kerja dia pagi.
Hati sedih selang dengan gembira pagi,
Bertanyakan apa yang sedih fauzan. Hati berkata adalah tntg cinta. Tentang kasih dan sayang yang selalu memikir kebahgiaan. Amat tak adil cinta yang dianugerahkan pada aku. Mungkin ini ujian pada aku. Muhasabah diri sebaik mungkin. Apa yg aku harapkan tantang scinta adalah kedamaian kebahgiaan.
Dan bertanya pulak tntg kegembiraan, tntulah tntg hodi aku. Pe lagi...main futsal lar.

Dulu masa study nikmat bersama kawan-kawan tersangat indah. Buatkan aku nak saja sambung belajar..apakan daya dah tua. Tapi kata orang umor tak ada halangan untuk kita sambung belajar. Yang buatkan sukar adalah tangungjawap aku. Keluarga aku bukan orang berada. Mak ayah aku petani peniaga kecil-kecilan aja. 
So pasal kewangan aku tanggung sendiri, Aku harap dengan kerja aku dalam MAA Takaful dpt buahkan hasil. 

FUTSAL

Aku tersangat suka sukan ni. boleh main gila. Dulu best ada kawan-kawan kat tmpt belajar. Skg dah ada kat kampung, aktiviti kurang, Kerja ja memanjang. Jadi baru-baru ni aku create satu aktiviti futsal untuk belia kampung aku. Nak tgk apa yang aku buat. Ni aku copypaste kat bawah.



Pukul 5 ptg 14 Oktober 2011.
Aku anjurkan ini, dengan harapan penubuhan ini akan ada aktiviti yang menarik.
Katil dah panggil.. salam..

Selasa, 11 Oktober 2011

Cerita kita.

Situasi sebenar: Seorang nenek pergi ke kedai, membeli ubi dan dilanggar beca lalu mati ditempat kejadian. Buletin Utama – “Nenek meninggal dunia, pemandu beca dicari” Harian Metro – “Hangat! Nenek mati dengan ubi di tangan” ... Utusan Malaysia – “Nenek mati dilanggar beca satu propaganda pembangkang?” Harakah – “Kami tiada beca” Malaysiakini – “Beca langgar lari bukti kerajaan makan rasuah” Twitter @NajibRazak – “Nenek sanggup mati kerana ubi, menunjukkan ubi 1Malaysia berkualiti dan digemari rakyat” Blog Melayu paranoid – “Keraguan sijil halal ubi mungkin punca nenek mati dilanggar beca” Ibrahim Ali – “Sampai bila kita nak tengok nenek-nenek Melayu mati dilanggar beca akibat ubi orang Cina dan India? Melayu perlu bangun menentang!” Pancaindera – “Kisah nenek dilanggar beca diabadikan dalam filem terbaru David Teo, Beca Gangster.” Mastika – “Misteri penarik beca: temubual eksklusif dengan hantu ubi”

Isnin, 10 Oktober 2011

Ada baiknya bercinta selepas kahwin

Sekali sekala nak bercerita tntg cinta juga.
Orang kata cinta itu nikmat. Pada aku sakit lagi memedihkan ada lah. 
Kes pernah alami le ni yg boleh tulis entri ni..

Sahabat bertanya, "bila nak kahwin? aku dah nak masuk 3 dah ni". Apa aku nak cakap. Juz senyum n ucap tahniah je pada dia.
Aku pendam perasaan ini.
Sahabat brkata pula,'" elleehhh jual mahal sgt. Kali ni aku mencelah. Bukan aku jual mahal. 
CINTA..
Lebih kpd menyakitkan dari dari disenangi. Terlalu lama aku pertahankan cinta, 
Pelbagai cabaran dugaan dtg. 
Aku bersabar.. 
Aku terima..
Aku tempuh..

Ia berulang, berulang dan berulang lagi..
Sampai satu tahap, status memisahkan kami. 
Dbezakan dari segi pendidikan..
Dbezakan dari segi kedudukan..
Dbezakan dari segi kemahiran.. 
Dbezakan dari segi gaji..
Semua aku rendah dari dia, tapi aku punya hati yg teguh dlm bercinta.

AAAARRRGGGHHHHH.. mls nak igt,,, tpi tg gatal nak tulis.
Tak tulis hati duk fikir. 

Harapan aku, moga gadis yg aku cari akan muncul. Amin.




Air mata

Air mata kerana sahabat 1 pengorbanan, 
Air mata kerana ibu bapa 1 penghormatan, 
Air mata kerana kekasih 1 penyesalan, 
Air mata kerana Allah 1 keberkatan......

Belajarlah

Belajarlah memaafkan kalau ingin dimaafkan ,
Belajarlah menghormati kalau ingin di hormati ,
Belajarlah memahami kalau ingin di fahami ,
Belajarlah menyayangi kalau ingin di sayangi ,
Belajarlah menghargai kalau ingin dihargai ,
Belajarlah menyenangi kalau ingin di senangi..

Bercinta?

'CINTA'
1 perkataan yang buat aku sakt sampai skg. Adakah aku tak pandai bercinta.
Aku benci bercinta, tapi aku mahukan insan yg blh beri kebahagiaan.
tahu itu cinta.
Ahhhhrrrgggg..
Boleh sakit jiwa semua ni. 
Sememangnya bercinta lps kahwin terbaik.
Dan risau tiada keserasian lps kahwin.
Aku harap cinta yang akan datang dpt beri aku semangat bercinta semula.

Sabtu, 8 Oktober 2011

Nak deman pun ada



Ase pening semacam ja mlm ni. 
HHHAAAADDDOOOIII. EEMM..
Tapi nak kong ngn sahabat sikit. Ilmukan. Aku pun copy and past ja..

Ni ha.. 

status 'ORIGINAL' handphone korang semua...
sila type *#06#
then akan keluar IMEI International Mobile Equipment Identity
semak nombor IMEI handphone korang di kedudukan 7 dan 8
... ... contoh : 358671017470473...
... kedudukan ke 7 dan 8 ialah ******01*******

untuk semak ori atau tidak handphone itu...let's check it out:
02 or 20 : dari China = LOW QUALITY
08 or 80: dari Germany = FAIR QUALITY
01 or 10: dari Finland = VERY GOOD
00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

Aku o4. hahaa,, terbaik.. 

Hari ni hujan dari ptg tadi lagi tak berhenti. Boleh banjir mcm ni nnt. 
Ni pun pening coz kna ujan ptg tadi la time nak balik keja.
Harap2 esok dah hlg coz nakl keja. Kang nnt komitmen nak keja tu tak ada plak,
hahahaaha..
caaauuu..
`

Khamis, 29 September 2011

Malam hati yang pedih sakit !@$@#%@%@AAARRRGGHHHH@#@#$@#

Salam sahaabat.. lama dah tak update ni. Ni update pun coz nak tenangkan jiwa yg parah gundah gulana ni.
Aku suka pendam masalah.
 So masalah tu aku ltk separuh kat sini spya kurang sikit beban nak tanggung.

1st nak bacakap pasal gaji aku. Tak nak la cakap sesapa kat sini. Aku sehari bt 4 keja. Kedai mkn fmily, MAA Takaful, bisnes tpup dan servis kmptr. Ada la tika tu ada org kira gaji aku tak btl,
Aku bukan kaya lagi, "sapa tak mau kaya kan". Aku belajar akaun, so aku amat detail hal kewangan. 
Setiap kejadian aku set. So mmg detail hal mcm ni. Klu ada org wat tak btl, mmg aku geram jg.

Selalu aku ja yg sabar. Selamat aku ada kekuatan ni. Pastu baru tadi nak guna printer. Dia wat hal pulak,,
HAAAAADDOOOIIIiiii..
'org gila ja tak ada masalah' 

Selamat aku tak gila, jadi masalah mmg setiasa akan ada coz ujian-NYA. Maybe tak solat insya 
lagi kut. Tu yg duk panas tak habes lagi tu. hahaa.. satgi aku solat.

Jumaat ni ada majlis  meraikan kemenangan MAA Takaful dlm industri ni, 3x berturut2 pulak tu. 
Tapi kat Sungai Petani. Ase nak p jg coz diundang ni. Aku upload pic aku yg selalu aku masuk kat fb tuk promote kerja perunding takaful aku ni.


Dalam blog ni aku suka-suka dan aku suka. Bab kerja aku memang SERIUS. So kalau nak tgk produk takaful aku jual masuk http://fauzanmaatakaful.blogspot.com/ Boleh terus contact aku kalau sahabat nak tahu lebih lanjut dln dunia takaful yg sememangnya tak sama konsepnya dgn insuran. 

EEEMM..apa-apa saja aku,, AKU PUNYA BLOG AKU PUNYA HAL.. like that. and tq coz read. 

Selasa, 2 Ogos 2011

Ramadhan bertemu lagi..

Salam Ramadhan..
Hari ni hari k-2. terasa tramat dahaga.. Nak pi mandi malas coz tadi dah mandi dah.. 
skg menulis2 jap.. tdi men game command & Conqurer 3.hhahaa.. saja nak buang masa
sementara tggu bbuka. 
Igt nak tido jer.. hhhmm// tapi aku jenis tak suka tido coz nnt apa2 keja tak siap.
Aku boring aku tulis, Aku apa kesah.
Sehari sebelum puasa family aku mkn besaq. makan pulut durian/huhuhhh.. aku lambat sikit. yg tggl durian kampung ja// durian kawen da abes//  bengang jg aku//
huhuhhu.. Simpan dlm hati ja// tak baik marah2 nak puasa time tu..
So, 1st day puasa. mkn biasa ja tgk mak aku masak. cuma masak nasi.. Tapi tadi aku tgk, abah aku borong sakan.hahahaaha
ye laaa,, mak aku kan shef terkenal.. sapa tak tau shef rokiah.. Mak aku jg yg jadi tukang masak 
kat kedai mkn kami.

HHHHHHHHHHSDASDFASFAS';FJJASFSA
DSFDSFSDFDFGJKSD
HAHA.. bOWINK WEEE..\
nak tulis pa tak tau..

Ha. bik masa setengah jam nak tulis entri ni pun,, baru tingat kad raya.. ni kat raya aku pada
semua sahabat.

wa cauuuuu luuu.. Salam Lebaran

Selasa, 26 Julai 2011

Apa-apa saja la aku

eemm..
Salam kepada semua.. Apa2 saja aku, aku adalah aku.haha..
Aku nak mrapu kit malam ni. Saja ja nak tulis apa ada dkapal otak skg

Lagi brapa hari ja lagi dah nak raya.. eemm,,
Tringat zaman kanak2 time ngh beringus tu..
Selalu wat muka tak malu ja pegi umah org minta duit.haha..
tpi skg aku plak kena bagi duit.. adooiii..
Ase2nya rya tahun ni nak bagi brapa plak sorg ni.. 50sen vs rm..
HAHAHA..
OK..sudah,, nak g mkn. jap g sambung klu sempat.hahaha..
aku punya blog..aku punya hal.. dont care..


Jumaat, 15 Julai 2011

Aku kembali

Salam semua.. 
Dah lama tak tulis entri ni. EEMM,, Tak sempat..bz ngn keje.. Aku kembali dgn hati hati yg ceria.
Selalu sedih ja. Kali ni tak sedih2 dah. hahaha..
Hidup mesti diteruskan. Cume muhasabah diri balik kata sahabat ku.
Juz byk berdoa pada yg esa.
 
 Aku sihat.. harap semua wrga blogger pun sama.
tq tq.
Jumpa di entri seterusnya.daa

Jumaat, 17 Jun 2011

Ku pohon ketenangan hidup ini.

Di mana mgkin lagi aku perlu ketenangan dlm hidup ini Ya Allah.
Aku amat rindukan kedamaian
Aku amat rindukan kebahagian 
Aku amat rindukan ksh dab syg
Tapi aku blm kecap semua tu
Aku diuji dan terus akan diuji,,

Aku pohon padaMu.
Kau berikan ketenangan hidup ini.
Kebahagian yg hakiki pd aku Ya Allah.

Aku sgt cintakan dia Ya Allah
semoga Engkau tkdirkan jodoh aku bsm dia.
Amin,  

Isnin, 9 Mei 2011

Penat betui haqhi nie.

Hari ni aku cuti, coz settle kan keje aku yg lain, yg banyak tertangguh... 
Bangun pagi kul 6. tak pernah seawal ni dlm tahun 2011 ni. hahhaa,, 
sSolat ja subuh terus pi tgk semaian aku kat belakang rumah..
Nnti aku upload pict semaian aku tu... tggu..
Pastu kui 9.30 pagi da poiment ngn JPJ yg sgt mengkedaqhah duit.. Lesap duit aku 300 bulan ni.. Mcm sia2 je keja,huhuhhuu..

Settle punya settle dlm masa 14 hari ada diskaun. So juz bayar RM230.. Klu lebih,,huhhuu.. lesap le RM300 aku.. nak mengkedaqhah apa..

Then g minum ngn si dia jap. pastu g plak pejabat MARA. Uruskan hal pinjaman MARA. Lama la jg kat situ.
Kelam kanut jadinya,, ye lah kan. Nak bek duit org senang je, nak bayar tu.hahahaa..
Teketag2 tgn nak sua.

Sampai umah rehat 10 minit pastu g tgk tapak semaian. Belek punya belek, dah kat kul6. pas
solat pe semua g men bola. Balik je mandi solat pe semua kul 8 da membe dari kelantan nak jmpa. nak discus hal bisnes dia buat. N sama2 duk cari keja lain jg. 
Pastu siaran bola keluaq.. Pa lagi, pasukan yg disayangi n dkagumi,hhohohohoh,, MU. cantik punya mainan 
tadi, Blm sampai 1 minit dah goal, terap la Arsenal.hahahaah..
ok.. sudahhhh3x. time nak sleep.. Nite ,, Salam..

Ahad, 27 Mac 2011

Kenapa jadi begini..

Salam rakan semua.. Aku mula nak mencerita tntg family aku,, Aku pun tak tau nak start kat mana. Tpi aku rasa family aku dah nak mula kucar kacir.. Sebenarnya tak byk ckp hal fmly pd org lain, tapi aku juz nak ketenangan.. Aku mahikan 1 family yg bahagia. 
Ayah. Jan bgga dengan ayh.. ayh seorg yg penyabar, perancang tapi terlalu manjakan kami. Kerna kesabaran ayah, mak naik kepala ayh. Ayah tetap sabar.. 

Mak. kenpa mak tak nak kebahagiaan. Kenapa pertelingkahan jg mak pilih. Mak, kami sudah besar mak. Cara didikan dah tak sama mak. Mak jgn lah begini. 
Pagi tadi adik aku mrajuk.. ntah mgkin mak mungkin akak.. Kenapa begini terjadi..

Tika ni aku sedang demam. Pening sgt.. baru sahaja clash ngn awek, maslaah family plak,, ni semua bermula dengan bisnes. betullah cakap org.

"BUSINESS IS BUSINESS"

Kadang2 bisnes ni tak kenal langsung erti pertalian darah daging sendiri.. 
adikku cara adikku..
mak cara mak
abg cara abg..
Aku juga kena jadi org tengah,, aku cuma inginkan kebahagiaan.. Aku tak suka gaduh2, cuma aku mahukan peluang untuk berbincang.Tpi semua dengan ego tersendiri. 

Harapan besar aku, suatu hari nnti abg berharap sangat akan ditemukan dengan seorg insan solehah.
Insan yg dapat bahagiakan aku anak2 dan rumah tgga. Biarlah kesederhanaan, aslkan kebahagiaan memuncak.

Apakah motivasi diri lagi aku harus lakukan. Aku harus kuat. Tapi dengan masalah kesihatan skg, aku tak kemana. Cuma berharap dan berdoa pada yg Esa,. Engkau kabulkanlah permintaan aku ya tuhanku..

Jumaat, 18 Mac 2011

Pesanan Sahabat


 by www.iLuvislam.com



Bermimpilah tentang apa yang kamu impikan,
pergilah ke tempat kamu ingin pergi,
jadilah seperti yang kamu inginkan,
kerana kamu hanya memiliki satu kehidupan,
dan satu kesempatan,
untuk melakukan hal-hal yang kamu kehendakkan,
moga ianya sentiasa dalam reda tuhan,

Jangan tertarik kepada seseorang kerana parasnya,
sebab ianya hanya sementara,
jangan pula tertarik kepada kekayaannya,
kerana kekayaan dapat memusnahkan,
Tertariklah kepada seseorang,
yang dapat membuatmu tersenyum,
kerana hanya senyuman yang mampu,
membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah,
Semoga kamu menemukan orang seperti itu,

Semoga kamu mendapatkan,
kebahagiaan yang cukup untuk membuatmu baik hati,
ujian yang cukup untuk membuatmu kuat,
kesedihan yang cukup untuk menjadikanmu manusia,
yang punya rasa simpati,
pengharapan yang cukup untuk menjadikanmu lebih bersemangat
dalam menempuh kehidupan,

Disaat satu pintu kebahagiaan tertutup,
pintu yang lain dibukakan,
tetapi acapkali kita terpaku,
pada pintu yang tertutup,
sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan,

Sahabat terbaik adalah dia,
yang dapat bersamamu,
tanpa mengucapkan sepatah katapun,
dan kemudian kamu meninggalkannya,
dengan perasaan telah berbicara lama dengannya.
kerana dia membuatmu bahagia,

Sungguh benar bahawa,
kita tidak tahu apa yang kita miliki,
sampai kita kehilangannya,
tetapi sungguh benar pula bahawa,
kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki,
sampai kita mendapatkannya,

Orang-orang yang paling berbahagia,
tidak selalu memiliki hal-hal terbaik,
mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik,
dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya,

Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu,
beberapa orang yang salah,
sebelum bertemu dengan orang yang tepat,
kita harus mengerti,
bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu,

Kebahagiaan tersedia bagi mereka yang menangis,
mereka yang disakiti hatinya,
mereka yang mencari dan mereka yang mencuba,
Kerana hanya mereka itulah yang menghargai,
pentingnya orang-orang yang pernah hadir dalam hidup mereka

Masa depan yang cerah,
sentiasa ada,
jika kamu tidak melupakan kegagalan dan kesakitan di masa lalu,
jangan pernah mengucapkan selamat tinggal,
jika kamu masih mahu mencuba,
dengan kesungguhan,
jangan pernah menyerah,
jika kamu masih merasa sanggup,

Waktu kamu lahir,
kamu menangis dan orang-orang disekelilingmu tersenyum,
jalanilah hidupmu dengan bahagia,
sehingga pada waktu kamu mati,
detik itu,
kamu tersenyum dan orang-orang disekelilingmu menangis.

Petua Untuk Hati


Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah:
  • Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah.
  • Berdoa - Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.
  • Sibukan diri dengan sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran & pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah, kemasyarakatan dan sebagainya
  • Luahkan perasaan anda - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya
  • Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati

" YA Allah seandainya dia diciptakan mnjdi milikku,baik utkku duniaku dan akhiratku..maka satukanlah kami dlm ikatan pernikahan..

tetapi Ya Allah....seandainya dia bukan milikku, tidak baik untukku duniaku dan akhiratku, maka pisahkan kami dn hubungkanlh kami sbg persaudaraan islam.."

Khamis, 17 Mac 2011

Terasa sunyi

Sebelum ni aku tak pernah menulis entri tentang cinta. Dan hari ini aku mula menulis, sebab aku mula merasai aku adalah aku yg sebenar. Aku menulis apa yg ingin aku katakan, apa yg ingin aku luahkan. 
Pada aku cinta memang tidak adil. Mungkin ini adalah ujian untuk aku. Sakit yg dirasai bagaikan lumpuh seluruh badan. Terlantar badan bila terkenang cinta lama. Kenangan mmg yg tak dapat dilupakan yg dah bersemi selama 8 tahun. 
Aku tak mengharap cinta itu datang lagi. Tapi aku mengharap aku dapat melupakan semua kenangan itu. Pedih sakit itu sentiasa buat aku bercelaru.
Oh tuhan.. Engkau yg maha esa, aku berlindung di bawah kuasaMu Ya Allah. 
Kau bukakanlah jiwaku, Kau permudahkanlah utk aku lupakan semua kenangan ini Ya Allah.. Aku bersujud padaMu Engkau yg esa. Ku pohon, kau permudahkanlah uruskan duniaku Ya Allah untuk aku berbakti padaMu. 

Terasa hati tak ingin bercinta lagi, seperti mati erti cinta di hati ni, Apa yg aku mahukan, damai hati Ya tuhanku. Sekiranya aku berkeluarga suatu hari nanti, Kau berikanlah aku isteri yg solehah. Yg menerima semua jiwa dan raga ini. Aku cuma ingin keluarga yg bahagia Ya Allah. 

Sebagai seorg lelaki yg mgkin akan bergelar suami dan ayah kepada anak2, aku bersedia Ya Allah. Bersedia menanggung semua tggjwp yg Engkau berikan. Antara nafkah zahir dan batin, aku btl2 menghayati, aku mengetahui Ya Allah. Aku betul2 ingin melupakan apa yg telah berlaku. Sekiranya masa itu dapat dibeli, mgkin tidak akan aku pilih jalan ini, jalan ini sgt menyakitkan. 

Kesetiaan kebahagiaan tidak boleh dibeli, tetapi hati yg utuh cekal dan mahukan damai sahaja mampu memiliki. Percayalah, status dan kekayaan tak akan kemana. Apa yg penting, hati yg ikhlas yg mahukan kebahagiaan sahaja akan berada di puncak mahligai.
-
-
-
-
-
Kepada kaun adam yg sedang hangat bercinta, cinta pada manusia tidak akan kekal, malah menambahkan derita kepada yg tidak berjaya. Cintai Allah yg maha esa kerana cinta ini adalah kekal sepanjang masa. Dan kepada yg berjaya, jodoh pertemuan ditangan tuhan. Bersyukur dan berterima kepadaNya atas ketentuanNya. 
-
-
Daripada Abu Hurairah r.a. dari Nabi s.a.w., sabdanya: "Jikalau Allah
Ta'ala itu mencintai seseorang hamba, maka Dia memanggil Jibril dan
memberitahu bahawa Allah mencintai si Fulan, maka cintailah si Fulan
itu (wahai Jibril). Jibril lalu mencintainya, kemudian ia mengundang
seluruh penghuni langit dan memberitahu bahawa Allah mencintai si
Fulan, maka cintailah si Fulan itu. Para penghuni langit pun lalu
mencintainya. Setelah itu diletakkanlah kecintaan padanya di kalangan
penghuni bumi."

(Muttafaq 'alaih)


I'm seek

Aku nak lupakan dia. Tapi kenapa susah sangat. Macam2 dia dia dah buat pada aku.. 
Tapi aku tetap terima dia, coz aku terlalu sayangkan dia. Hampir 8 tahun aku bersama dia. Macam2 kenangan aku dengan dia. 
Dan hari ini aku telah berpisah dengan dia. Cuma kerana status aku dia tinggalkan aku. Ya, mmg aku tak layak bersama dia. Dia seorg cikgu. Aku cuma pengusaha kedai mkn. Mana la nak sama taraf. Dulu dia aku berjanji, apa pn yg berlaku, kami tetap akan bersama.
Tapi masa dah berubah. Dia pun dah berubah. Aku tetap aku yg dulu. 
Aku perlukan semangat tuk aku lupakan dia. Ya Allah. Berikan aku kekuatan ni Ya Allah.
Kau percepatkanlah tuk aku lupakan dia. Dia mudah tuk lupakan aku, tapi kenapa aku susah tuk lupakan dia Ya Allah. Sayang mmg lah syg, tapi jodoh pertemuan Allah yg tentukan. Aku doakan dia akan bertemu dengan org yg berstatus berpangkat seperti apa dia nak.

Aku pujuk hati ini, pujuk dan terus pujuk. Kalau dia tak perlukan aku, so aku juga tak perlukan dia. Hari aku cuba lari dari ingatan ni. Aku nak lupkan hg. Aku nak mulakan gaya hidup baru. Aku harap aku akan bertemu dengan seseorg yg blh menerima aku seadanya. Yg mahukan kesederhanaan tapi kebahagiaan memuncak.
Pertemukan aku dengan jodoh aku Ya Allah. 

Rabu, 23 Februari 2011

Bilik aku yg baru.kuikuikui..

Minggu ni minggu menghias,haha.. Aku masuk pic2 bilik aku,,
Jangan jeles klu jeles,kakaka

Ok, ni bilik aku sebelum berlaku perubahan yg menakjubkan.
HAHAHAHaaaa..





Memang bersepai lagi bersepah..
Saja malas nak kemas coz time ni tgh panas2 nak masuk mozek ngn cat baru..
ok, ni yg skg, baru ja tgkp ni.














Saja aku masuk kat dlm blog ni,, semua tuk simpan kenangan aku di masa muda ni.


Isnin, 21 Februari 2011

Tangan aku kena pisau besaq..


Kejadian tak diduga. Malang tak berbau da.. Pisau makan tuan, selamat tak putus.
Tangah rancak potong sayur tak pasai2 pi potong jari sendiri..huhuhu,,

Tu tangan aku kat bawah.. Klu putus mcm mana.. Dah tentu si dia lari tinggalkan aku.wakakaahhh..
Jangan ler..

Aku sakit2 ni boleh taip lagi entri ni, nak story sikit pasai semalam.



Lepas solat mcm biasa siap sedia prepair tuk lps isyak. Aku niaga kat kedai makan la. Kedai sup family punya. Adik aku tak mai malam tu., so aku ambil alih jap keja dia. Siap potong daging urat pelempong tulang pe semua, aku potong lah daum bawang ngn daun sup plak,.
Tgh2 laju kira tak da sapa dapat tandingi kelajuan aku potong daun sup tu(hhaahha,, dgn blagak) tiba2 ja jari telunjuk ni terlebih masuk. 

JJJjjjjuuuppp..

Ter[otong jari sendiri..

WWWWAAAAaaaaaaa... (dlm hati)

Pelan2 aku pi blakang.. buat tak da pape, tup2 abg ipar aku mai dari blakang..
Geleng kepala dia..

HAHAHAhaahhaa.. padan muka aku.

Darah tak benti kuar. pa lagi.. 
Pi klinik lah jawapmya..
Aku pakai beg plastik serlup tgn aku. Saja biar darah kuar banyak biar bertakung dlm beg plastik tu..


Mula2 gi klinik dekat ngn kolej sultan abd hamid tu,, org ramai lah plak. tak dapat tggu lagi. Kesakitan tahap melampau dah ni. Aku trus pi kat poliklinik dekat ngn roundabout dalam bandar aloq stap tu. Ntah pa nama jalan tak tau.

Pastu dia cakap doc masuk lagi 30 minit. 
WWWWwwaaaaa..

Lama lagi wa cakap lu.. Darah kuaq tak benti2 ni.
Tanya lah awek tu., klinik paling dekat kat mana. so dia cakap kat depan MacD.

Pa lagi.dengan diderebakan spupu aku. Ni gambar dia.



Terus memecut pi kat klinik tu. Masuk ja dalam bilik doc tu, ntah mcm mana aku rasa badan aku 
lemah sgt. Terus tesadai kat atas meja doc tu. Bangun2 ja tangan aku da siap balut. hahaha..
Memang asa tak dak tenaga lgsg time tu.
Ntah apa ubat doc tu sapu. tapi bukan inject larr.

Tapi tak lah mahal sgt. rm37 ja. 

EEEMMM.... mmg pedih ckp lu org. 
Skg pun masih ase lagi.
Doa2kan aku cepat sembuh dan boleh keja mcm biasa.. Amin..